Sentències d'interès a l'àmbit laboral

Vegi algunes sentències d'interès aparegudes recentment.

Sentències d'interès a l'àmbit laboral

Permís per assumptes propis

L'Audiència Nacional [AN 15-09-2022] declara que els dies d'assumptes propis establerts pel conveni no es poden reduir en proporció al temps treballat quan el treballador ha estat en situació d'IT. Això és degut als següents motius:

  • Durant la situació d'IT, encara que no hi ha l'obligació de prestar serveis i remunerar-los, el contracte no s'extingeix. Per tant, es mantenen la resta dels drets i les obligacions de les parts.
  • Els permisos o llicències per assumptes propis dels convenis col·lectius tenen la finalitat de facilitar als treballadors temps per a gestions personals que no es puguin fer durant els seus descansos, i en molts casos la situació d'IT també és impeditiva per fer aquestes gestions.
  • Els tribunals han arribat a la mateixa conclusió en cas de suspensió de la relació laboral per ERTE.

 

Registre de jornada fals 

El registre d'una jornada falsa suposa una transgressió de la bona fe contractual i un abús de confiança, sancionable amb l'acomiadament. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid [TSJ Madrid 18-07-2022] ha reiterat que la informació reportada als comunicats diaris de feina ha de ser veraç i rigorosa per complir amb la seva finalitat de permetre el control empresarial, encara que el conveni prevegi flexibilitat horària.

Un treballador feia el 100% de la jornada en teletreball, sent el seu horari el de conveni. I l'empresa va constatar que, almenys tres dies, va registrar la seva jornada de 8:00 a 15:00 i, no obstant això, va abandonar el seu lloc per acompanyar la seva parella a una cita mèdica, anar a la perruqueria, fer compres o fer la bugada durant la seva jornada sense sol·licitar permís ni reflectir-lo al registre. El treballador va al·legar que sempre havia tingut flexibilitat horària, però el Tribunal considera que això no l'eximeix de l'obligació de registrar la jornada real.

 

Danys i perjudicis per malaltia professional

Quan el treballador ha prestat serveis successivament a diferents empreses estant sotmès al risc d'adquirir una malaltia professional, la responsabilitat pels danys i perjudicis no serà solidària, sinó que serà compartida en proporció al temps de prestació de serveis en cadascuna.

Confirmant aquest criteri, el Tribunal Suprem [TS 21-07-2022] assenyala els punts següents: 

  • Com que es tracta de malaltia professional, el fet causant no es produeix en un moment concret, sinó que es va gestant al llarg del temps fins que s'exterioritzen les malalties.
  • Quan el treballador ha prestat serveis de forma successiva a les empreses causants del dany o perjudici, és possible individualitzar la responsabilitat compartida de cadascuna i la indemnització per danys i perjudicis en funció del temps en què es va materialitzar la seva prestació de serveis en cada una.

 

 


Subscrigui al nostre Newsletter